Films met een mening #letslook

Op 24, 26 en 27 augustus presenteert het Voice4Thought festival drie spraakmakende films die naadloos aansluiten op de missie van het festival: inspirerende ‘stemmen’ van kracht en verandering uit Afrika naar een breder publiek brengen en een dialoog tussen Afrika en Europa bewerkstelligen. De films zijn geselecteerd door slameur Croquemort aka Didier Lalaye (Tsjaad), mensenrechten advocaat Pangmashi Yenkong (Kameroen) en Elvire Eijkman (African Studies Centre, Leiden). Tijdens de filmavonden lichten zij hun keuze toe en gaan zij in gesprek met de bezoekers.

Film: Un homme qui crie – 24 augustus
2010 – 92 min. – genre: drama – regisseur: Mahamat-Saleh Haroun – taal: Frans; Arabisch – ondertiteling: Engels
Introductie: Croquemort

‘Un homme qui crie’ is een Frans-Tsjadese dramafilm uit 2010 van Mahamat Saleh Haroun. Het draait om de huidige burgeroorlog in Tsjaad en vertelt het verhaal van een man die zijn zoon naar het oorlogsfront stuurt om zijn positie in een chique hotel te heroveren. De film heeft de juryprijs van het 2010 Cannes filmfestival gewonnen.

Film: The Ambassador – 26 augustus
2011 – 92 min. – genre: documentaire – regisseur: Mads Brügger – taal: Deens; Engels; Frans – ondertiteling: Engels
Introductie: Pangmashi Yenkong

‘The Ambassador’ is een tragische komedie waarin de Deense journalist Mads Brügger undercover gaat als een Liberiaanse ambassadeur. De film gaat over de bizarre en verborgen wereld van Afrikaanse diplomatie, waar de gin-tonics dagelijks vloeien en diamant ritselaars en corrupte politici vrij rondlopen. Kortom, Afrika ‘zoals we het nog nooit hebben gezien’.

Film: Le Président – 27 augustus
2013 – 64 min. – genre: biografie, geschiedenis – regisseur: Jean-Pierre Bekolo – taal: Frans – ondertiteling: Engels
Introductie: Elvire Eijkman

Pogingen om vertoningen van ‘Le Président’ in Yaoundé te stoppen hebben wereldwijd de aandacht getrokken. De Kameroenese autoriteiten waren het niet eens met het zogenaamd gedurfde plot van de film, waarin de fictieve president enkele dagen voor de verkiezingen verdwijnt (de echte president van Kameroen, Paul Biya, is al meer dan 30 jaar aan de macht). ‘Le Président’ is een allegorie over de mannen die Afrika besturen, en die zichzelf graag presenteren als wilde beesten of zelfs als Goden van Afrika, en ook over gewone mensen die met de gevolgen hiervan moeten leven.

Tijd: 17.00 – 19.00
Locatie: zaal 019, Lipsius gebouw, Leiden

_________________________________________________________________________________

Voor de redactie:

Het Voice4thought is onderdeel van het research programma ‘Connecting in Times of Duress’ en wordt mede georganiseerd door Universiteit Leiden, ASC, LeidenGlobal en Both Ends. Media partners zijn RNW media, VPRO Buitenland, The Broker en One World.

Voor meer informatie en/of foto’s kunt u contact opnemen met:

E. Gilbert
Leiden University
tel: +31 6 8377 6723