#letslook

 

Op 24, 26 en 28 augustus 2015 worden de films tijdens ons festival allemaal vertoond in zaal 0.19 van het Lipsiusgebouw. De vertoning begint om 17.00. De toegang is gratis.

 

 

Maandag 24 augustus 2015 – Un homme qui crie

2010 – 92 min. – genre: drama – regisseur: Mahamat-Saleh Haroun

Taal: Frans; Arabisch

Ondertiteling: Engels

Introductie: Croquemort

 

‘Un homme qui crie’ is een Frans-Tsjadese dramafilm uit 2010 van Mahamat Saleh Haroun. Het draait om de huidige burgeroorlog in Tsjaad en vertelt het verhaal van een man die zijn zoon naar het oorlogsfront stuurt om zijn positie in een chique hotel te heroveren. De film heeft de juryprijs van het 2010 Cannes filmfestival gewonnen.

 

 

Woensdag 26 augustus 2015 – The Ambassador

2011 – 92 min. – genre: documentaire – regisseur: Mads Brügger

Taal: Deens; Engels; Frans

Ondertiteling: Engels

Introductie: Pangmashi Yenkong

 

‘The Ambassador’ is een tragische komedie waarin de Deense journalist Mads Brügger undercover gaat als een Liberiaanse ambassadeur. De film gaat over de bizarre en verborgen wereld van Afrikaanse diplomatie, waar de gin-tonics dagelijks vloeien en diamant ritselaars en corrupte politici vrij rondlopen. Kortom, Afrika ‘zoals we het nog nooit hebben gezien’.

 

 

Donderdag 27 augustus 2015 – Le Président

2013 – 64 min. – genre: biografie, geschiedenis – regisseur: Jean-Pierre Bekolo

Taal: Frans

Ondertiteling : Engels

Introductie: Elvire Eijkman

 

 

Pogingen om vertoningen van ‘Le Président’ in Yaoundé te stoppen hebben wereldwijd de aandacht getrokken. De Kameroenese autoriteiten waren het niet eens met het zogenaamd gedurfde plot van de film, waarin de fictieve president enkele dagen voor de verkiezingen verdwijnt (de echte president van Kameroen, Paul Biya, is al meer dan 30 jaar aan de macht). ‘Le Président’ is een allegorie over de mannen die Afrika besturen, en die zichzelf graag presenteren als wilde beesten of zelfs als Goden van Afrika, en ook over gewone mensen die met de gevolgen hiervan moeten leven.